Как се прави домашен оцет

Домашен оцет
Снимка Vecteezy 

За да се направи оцет, трябва да протече процес на ферментация, който превръща захарната течност първо в алкохол, а след това в оцет. 

Ето как да направите лесно домашен оцет:


Съставки:

- Плодове (може да използвате плодове като круши, ябълки, грозде, смокини и др.)

- Захар (по избор)

- Вода



Стъпки:

1. Изберете съставките


Изберете плодовете, които искате да използвате за приготвяне на оцета. Някои от най-популярните опции са ябълки, круши или грозде (аз съм правила и от смокини, много е ароматен).
Круши и ябълки
Снимка от Vecteezy

2. Нарежете или смелете плодовете


Нарежете или смелете съставките, за да улесните процеса на ферментация.


3. Пригответе захарната вода


В голяма купа разтворете захарта с вода. Обичайно се използва около 1 чаша захар на 4 чаши вода. Тази захар ще стимулира ферментацията на плодовете и ще ги превърне в оцет.


4. Смесете съставките


Поставете нарязаните или смлени плодове в пластмасов контейнер или голям буркан. Добавете захарната вода.


5. Покрийте с мрежест плат (марля) или кърпа


За да позволите вентилация, покрийте съда с мрежест плат или кърпа и фиксирайте с ластик или връв.


6. Оставете да ферментира


Поставете съда на топло и тъмно място за период от няколко седмици до месеци. Процесът на ферментация ще промени захарта в оцет. През този период можете да опитвате как течността постепенно става кисела.

Оцет
Снимка от Vecteezy

7. Проверете вкуса


Когато вкусът стане достатъчно кисел, може да спрете процеса на ферментация. Това може да отнеме различно време в зависимост от съставките и условията (приблизително отнема около 2 месеца).


8. Прецедете и бутилирайте


Прецедете оцета, за да отстраните плодовете, утайка и оцетна гъба. Прехвърлете получения оцет в стъклени бутилки или буркани и затворете добре.

Оцет
Снимка от Freepik

9. Съхраняване


Съхранявайте домашния оцет на хладно и тъмно място. По този начин той може да се съхранява продължително време.



Това е основният процес за приготвяне на домашен оцет. Можете да изпробвате различни съставки и рецепти, за да създадете уникален аромат и вкус на своя оцет.


Тук може да видите видео как аз приготвям домашен оцет от круши стъпка по стъпка. Става много лесно, а е и ароматен и вкусен:

Comments

Popular posts from this blog

10-те най-умни породи кучета

DIY готик кубинки с шипове